april 22, 2024

Oslo er flott!

Se selv

Oslo sentrum – hva skal du besøke?

Oslo er full av interessante steder og vakre severdigheter som må ses når man er i Norges hovedstaden! Derfor har vi delt posten om monumenter av 4 deler avhengig av beliggengeten deren i byen. På denne måten blir det lettere for å presentere alt godt. 🙂

Vi begynner med Oslo sentrum! Det er mange å anbefale dere!

  1. Det kongelige slott

Det er hovedresidents for Norges konge og deler av slottet er åpent for turister i sommermåndene.  Billettsalget starter alltid 1. mars for omvisninger samme år. 

Slottet er veldig imponerende! Det er bygd i nyklassistisk stil, har tre fløyer og tre etasjer. Vi kan beundre saler og rom som ble preget av de ulike stilretningene.

Slottet i Oslo 1.jpg

2. Slottparken

Den er sentrale park i Oslo og omkranser Det kongelige Slott og Slottsplassen. Slottparken har 225 dekar og vi kan se der flere statuer og monumenter for eksempel: Karl Johan-monumentet, Ada Madsens statue av Dronning Maud, Kirsten Kokkins statue av dronning Sonja, Snorremonumentet.

Den nordelige delen av Slottsparken er Prinsesse Ingrid Alexandras Skulpturpark. I 2016 ble den gitt til kongefamilien som en gave i forbindelse med kongeparet 25-års jubileum. Gaven var fra Sparebankstiftelsen. I parken står skulpturer som ble laget av og for barn.

3. Kvadraturen

Kvadraturen er det eldste eksisterende strøket i Osl. I flere hundre år var Kvadraturen det eneste sentrum i byen men senere fikke konkurranse fra andre deler av Oslo sentrum. Nå er Kvadraturen en plass hvor finnes kontorer og jobber cirka 25 000 arbeidere.

Kirkegata 7 Oslo.jpg

4. Karl Johans gate

Det er gata som er oppkalt etter kong Karl III Johan og er hovedgata i Oslo. Den er nå gågate fra Oslo Sentralstasjon til Stortingsbygningen.  Langs gaten finnes kjente institusjoner for eksempel Basarene med Branvakten, Nationaltheate eller Strortingsbygningen.

Karl Johans gate.jpg

5. Nationaltheatret

Ved siden av Den Nationale Scene og Det norske Teatret er Nationaltheatret en av Norges tre hovedscener for teaterkunst. Første sjefen til Nationaltheatret var Bjørn Bjørnson, sønn av Bjørnstjerne Bjørnson. Den ble etablert i 1899 og utformet av Henrik Bull.

NOR-2016-Oslo-National Theatre.jpg

6. Oslo rådhus

I Oslo rådhus befinner seg nå byrådet og andre kommunale organer. Foran rådhuset finnes Fridjof Nansen plass. Bygnigen har 2 tårn og er bygd i rød teglsein. På dette stedet er det Nobels fredpris deles ut hvert år.

Oslo Rådhus 1.jpg

Andre steder og severdigheter som er verdt å se: Stortingsbygningen, Oslo domkirke, Grand Hotel, gamle universitetsbygningene.

Stortinget, Oslo, Norway (cropped).jpg
Foto: Andreas Haldorsen, 2014